Inför OS: Frivärld genomför informationskampanj

Inför vinter-OS genomför Frivärld en informationskampanj riktad till idrottare och journalister som ska resa till och rapportera från Sotji. Syftet är att sprida kunskap om utvecklingen i dagens Ryssland.  Kampanjen, som tar formen av ett kort informationsbrev, belyser exempel på brott mot mänskliga fri- och rättigheter, säkerhetsläget och korruptionen i landet.

Nedanstående text finns i brevet som skickats ut av Frivärld.

 

Hej!

 

Vi på den utrikespolitiska tankesmedjan Frivärld vill önska dig en trevlig resa till OS och Sotji. Inför resan till Ryssland kan det vara bra att känna till mer om det politiska- och människorättsliga läget i landet. Vi hoppas att detta korta brev ska inspirera dig att söka mer information om vad som händer där, bortom idrottsarenorna och tv-kamerorna.

Brott mot fri- och rättigheter

De senaste åren har en rad lagar och åtgärder kraftigt försämrat läget för sådana fri- och rättigheter som vi tar för självklara i Sverige och resten av västvärlden. Våld mot oppositionella, invandrare och hbtq-personer har blivit allt vanligare. Lagar som kraftigt begränsar mötes-, förenings- och yttrandefriheten har införts. Statskontrollerade medier, som dominerar det ryska medielandskapet, används som propagandakanaler för att smutskasta politiska motståndare.  Domstolarna missbrukas som redskap för att tysta oliktänkande.

Bristen på säkerhet för journalister och oppositionella är påtaglig.  Några fall har blivit kända över hela världen: 2006 mördades journalisten Anna Politkovskaja, som rapporterade om brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien, samt om våld och maktmissbruk under Putins styre. 2009 dödades människorättsaktivisten Natalja Estemirova och juristen Sergej Magnitskij, som hade avslöjat grov korruption i statsapparaten.

Detta är bara några få exempel på brotten mot fri- och rättigheter i Ryssland. Mer finns att läsa i Amnesty Internationals rapport Inför Vinter-OS i Sotji 2014 – Mänskliga rättigheter i Ryssland

Den belägrade OS-staden

Kaukasusområdet, där Sotji ligger, präglas av ett instabilt säkerhetsläge. Attacker från väpnade grupper är vanliga. Så är även övergreppen från polis- och säkerhetsstyrkor. I vad som kallas för ”hanteringen av våldsamma fångar” är tortyr och misshandel vanlig.

Säkerhetspådraget inför OS är det största som hittills förekommit i OS-sammanhang, det talas om en säkerhetsstyrka på 100 000 personer från Rysslands federala säkerhetstjänst. Därtill ska bergen kring Sotji bevakas av 10 000 militärer. I luften kommer drönare och spaningsrobotar övervaka området. Under spelen kommer bara de som har särskilt tillstånd att släppas in i staden. Att träffa vanliga medborgare och känna normal glädje över OS som idrottsfest kan bli svårt.

Mobiliseringen är inte bara en påminnelse om osäkerheten i Kaukasus. Det är också ett tecken på Rysslands kraftiga militära upprustning, som kostar medborgarna över 700 miljarder dollar de närmaste åren. De ryska militärövningarna under 2013 mot mål i Sverige vittnar om detta.

Mer om upptrappningen inför OS finns att läsa i rapporten Sochi 2014: A Security Challenge (Stratfor).

I Sotji slås rekord – i kostnader och korruption

OS 2014 går till historien som det dyraste, ofattbara 50 miljarder dollar nämns, fyra gånger vad kostnaden ursprungligen beräknades till. Vinterspelen i Vancouver 2010 kostade 6 miljarder dollar.

De enorma kostnaderna beror delvis på det geografiska läget: vinterspelen ordnas i det subtropiska Sotji, normalt en badort. Förberedelserna har krävt omfattande ombyggnader av landskapet. Statsägda bolag, alltså indirekt de ryska skattebetalarna, har stått för nästan alla kostnader. Miljardkontrakt har gått till personliga vänner till statsledningen. 25-30 miljarder dollar, hälften av totalkostnaden, beräknas ha förskingrats. Hela korruptionen i Ryssland bedöms årligen ta ungefär en fjärdedel av landets inkomster, pengar som går till mutor och en liten krets makthavare istället för investeringar och social utveckling för medborgarna.

Mer om korruptionen och den omfattande miljöpåverkan som OS-bygget haft på staden Sotji och dess omgivningar finns i rapporten Winter Olympics in the Subtropics av den ryske liberale oppositionsledaren Boris Nemtsov:

 

Vi hoppas att du, med vetskap om den negativa utvecklingen i Ryssland, ändå får en givande vistelse i Sotji.

 

Katarina färg webbMed vänlig hälsning,

Katarina Tracz, Biträdande chef tankesmedjan Frivärld

 

PS. Har du synpunkter på detta brev eller vill veta mer om Ryssland, mejla mig gärna: